
Bez nejenže krásně vypadá a roste prakticky všude, ale v české lidové kultuře je bez černý jednou z nejoblíbenějších rostlin vůbec, a to jak v hmotné kultuře, tak v ústním folkloru. Najdete pod ním poklady, jsou o něm rčení (Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.), nosil se jako amulet proti zlým silám a nevěsty ho dostávaly pro štěstí. Také v léčitelství i stravě hrál nezastupitelnou roli - všechny jeho části se totiž dají zpracovat (a jako lék fungují prakticky na všechno - klouby, nachlazení, trávení, bolesti zubů atd.) Dělají se z něj samozřejmě štávy, z plodů pak víno a marmelády a celé květy, obalené v palačinkovém těstě a osmažené, chutnaly pod názvem "kosmatice"
A tady máte návod na bio-vlastenecko-léčitelskou šťávu:
Natrhejte na keři bezu černého (ne u frekventované silnice) zhruba dvacet, třicet velikých květů , operte je (jemně, jemně) a ostříhejte z nich zelené konce. Převařte vodu a po vystydnutí (aspoň jakž takž pro nás netrpělivé a mladé a neklidné) ji nalejte na květy do velké pětilitrové zavařovací sklenice. Ze supr horký vody bez zčerná a je v čoudu. Do sklenice dejte také tak dva, tři nakrájené citrony, nejlépe chemicky neošetřené. Na toto množství bezu by sklenice měla být plná vody po okraj.


Pak rozlejte šťávu do nějakých hezkých, vintážových a hlavně dobře uzaviratelných lahviček (nebo flašek od vodky jako my :-)) a šťávu v ideálním případě zavařte - ve vysokém v hrnci, na kousku plátna, ponořené ve vodě, na 70 stupňů.
Šťáva je lepší trochu uleželá, dostane jaksi sofistikovanější (haha) chuť a podle Kebulky se zbaví čmuchu (?).

Nám se první ani druhá várka nepovedla, nejdříve chudince Evičce praskla pětilitrovka a pak se nám pokazila ještě, než jsme ji stihly zavařit. Třetí dávka se povedla (chutná) a čtvrtá se zrovna louhuje.
Tak dobrou chuť a dobrou noc a dodržujte přes léto pitný režim :-) A.
Použitá literatura a zdroje:
JEDLIČKA, Viktor - ZEJBRLÍK, Otakar - JANKŮ-SANDTNEROVÁ, Marie: Lesní plody, Praha 1944.
HOFFMANOVÁ, Eva - JEBAVÝ, F. S.: Rostliny v domácí lékarně, Praha 1973.
ČERNÁ, Ludmila - GUTH, Jaroslav: Kapesní herbář léčivých rostlin, Praha 1985.
Byliny v lidovém léčitelství. Dostupné z: http://www.etnofolk.eu/cs/article/byliny-v-lidovem-lecitelstvi, cit. 26.6.2015.
Paráda, bezová šťáva je ze všech úplně nejlepší :), já piju doma jenom tu nebo čistou vodu. Ani jsem nevěděl, že má bez takový léčivý schopnosti.
OdpovědětVymazat