úterý 14. dubna 2015

Citronový koláč ála bistro Mikyna

Možná už jste slyšeli/viděli/chutnali, že na 5. květnu je nové vegetariánské bistro, Mikyna v kuchyni.
Přiznám se bez mučení, že vegetariánské osazenstvo světa moc nechápu, uniká mi jejich motivace - nicméně to je šumák a můj problém. Ale Mikyna mě teda dostala. Vařejí tam v-ý-b-o-r-n-ě!!! VÝBORNĚ!!! Dýňový quiche s nivou je exluzivní, ale náš naprostý favorit je jejich citronový koláč! Seděli jsme tam před třemi týdny s Evičkou a sousto po soustu se snažili určit složení. "Hmm, to nebude jen obyčejné těsto na quiche, to je určitě linecké." "Je v tom krému i nějaký tvaroh nebo zakysaná smetana?" Byla to zábava. Nicméně stalo se, že se mi citrónový koláč z Mikyny podařilo jakž takž zrekonstruovat.

Linecké těsto jsem udělala podle následujícího návodu:

200g másla, 2 žloutky, 100g cukru moučky, 300g hladké mouky, vanilkový cukr - prosátou mouku a cukr zpracujeme s máslem, žloutky. Vypracujeme hladké těsto, nejlépe necháme chvíli odpočinout a pak opatrně rozválíme (hodně se trhá!) a vtlačíme do formy, pekáčku. Těsto si upečeme, na nějakých 180 stupňů dokud hezky nezezlátne.




Pak následuje citronový pudink - 3 velké citrony, nejlépe nějaké chemicky neošetřené - ostrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu, 3 a půl lžíce škrobu, hrnek cukru krupice, 3 žloutky, hrnek mléka a asi 2 lžíce tvarohu.

V hrnci smícháme citronovou šťávu, kůru, škrob, cukr, žloutky a mléko. Za stálého míchání se vám postupně ze směsi stane hutný pudink. Necháme trochu vychladnout, ale stále občas promícháme, aby se neudělaly hrudky nebo škraloup a postupně přidáme trochu tvarohu.




Úplně navrch jsem s pěti bílků, co zbyly, vyšlehala s cukrem pěnu a nechala ji v troubě těsně pod spirálou trochu zatáhnout. Lépe by se ale hodil ten velký zapalovač na plyn, aby to bylo rovnoměrnější a jaksi estetičtější. Koláč nechte přes noc v lednici, aby pořádně ztuhnul. 




Určitě zajdětě do Mikyny, ochutnat jejich dobrůtky, je to po cestě k Neptunovi, tak se cestou zpátky můžem stavit na pívo :-). Mějte se hezky, A.

Žádné komentáře:

Okomentovat