pondělí 27. dubna 2015

Co teď čtu

V poslední době vychází tolik bezvadnejch knížek s obálkama, z nichž zrak přechází. Pamatujete na odporné hnusné obálky z let devadesátých? V antiku se dnes a denně smějeme nad některými zrůdnostmi a to zejména z řad ženských románů. Dne, aby chodil člověk do knihkupectví jen se kochat vizuální stránkou věci.


Každopádně obálka mě přitáhla k trilogii detektivních společenských románů Petera Mayeho (Peter May) ze skotského ostrova Lewis kdesi na konci světa. První díl Skála jsem slupla za tři dny (bylo by to dříve, nebýti pilné práce v Libiči, haha :)). Ostrov větrný, zcela bez stromů se zástupem sveřepých postav, zaplněný duchy skotské gealské minulosti je pro temný společenský román s krimi zápletkou ideální místo a dějiště pro knihu, která se mi líbila rozhodně nejvíce v tomto roce a možná i nějaké ty měsíce dál. Ve své fatalitě nevyhnutelného, které pomalu houstne a bobtná, hodně připomíná McEwanovo Pokání. Stylem vyprávění a zejména jazykem mi hodně evokovala Kmotra. Kupodivu ani tak mi nepřipomíná severské krimi, které moc nemusím.
Druhého dílu (Muž z ostrova Lewis) se nemůžu dočkat, a pokud se nedostaví pevná vůle, koupím ho hned ve čtvrtek.


Abych odlehčila, pokračuji s Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena. K autorovi jsem byla dost skeptická, zejména kvůli ukázkám na film podle jeho předlohy Hvězdy nám nepřály. V poslední době slyším a vidím z několika stran chválu, tak jsem si řekla proč ne. A po pár desátkách stran překvapivě dobré :). (Že bych si troufla i na Hvězdy?)


Klasicky mám rozečteného nějakého toho Oldřicha z Chlumu, ačkoliv se musím přiznat, že zrovna Zdislava a ztracená relikvie se mezi moje oblíbené díly asi nezařadí. Nějak se tomu nemůžu dostat na kobylku. Takovou Mstu písecké panny jsem slupla jedna báseň.
Příští měsíc má vyjít oficiální Vondruškův průvodce, životopis a pojednání o Oldřichovi z Chlumu, fakta versus fikce. Toho se už nemůžu dočkat.


Na seznamu knih ke koupení mám Tajemství letního odpoledne (K. Morton) a také dívčí romantiku Elita (K. Cass) - ale tu musím mít už jenom kvůli té úžasné obálce.

Mimo knih jsou aktuální oblíbenci: Daredevil od Netflixu, mrkvový koláč, stále mumínci, frézie a těšíme se těšíme na Svět knihy.


Vím, že se všichni šprtáte a nevim, jestli kluci dorazíte tendle týden, ale napište mi, jestli už jste mrkli na toho Daredevila :).
Ahoj, A.




1 komentář:

  1. Tak tu Skálu si taky budu muset přečíst:). Já se teď hrozně těším na čtvrtého kapitána Báthoryho (i když jíž mírně naštvaná:)). A Daredevil je božíííí:D

    OdpovědětVymazat