neděle 12. dubna 2015

Podlaha is on fire!

Podlaha is on fire!


Tak před dvěma týdny nám vyšlo nové album Nightwish, Endless forms most beatiful. Musím přiznat, že jsem byl zpočátku v rozpacích. Album je zase jiné (nechápu jak to pořád dělaj). Spojuje v sobě některé nové prvky posledních dvou alb a klasické metalové pvky alba Once, dokonce i Oceanborn. Už není tak kompaktní jako album předchozí, ale jistou celistvost má. Hlavní linka točící se kolem evoluce, přírody a krásy života se proplétá všemi skladbami. Někdy je cítit víc, někdy míň.  Jedno však musím vyzdvihnout a to jsou vokály Floor "Podlahy" Jansen. Myslím, že při výběru zpěvačky měli kluci z Finska neuvěřitelně šťastnou ruku. Skvěle pracuje s hlasem ať už jde do výšek (i když u poslední skladby možná zbytečně moc vysoko), hloubek, zpívá jemné písně nebo naopak tvrdší, metalové. Její hlas je na albu krásně plný a sytý, bezvadná práce. Jsem rád, že oproti předchozímu albu dostal trochu prostoru Emppu, jehož kytara je v některých písních výraznější než bývala a pár sól tam na něj taky zbylo.

Ještě stále nejsem úplně o všech skladbách definitivně přesvědčenej. Myslim, že by šlo něco udělat jinak a líp, nějaké teatrální prvky a malinko disharmonické přechody mi tam prostě nesedí. Stejně jako u Imaginaera pomalu objevuju a víc a víc se zaposlouchávám a oceňuju. Tohle není album na jeden poslech, ale je potřeba se do něj pozvolna dostat. Zatím bych ohodnotil tak 80 %.

Tady jen malá ochutnávka. Zrovna skladba, která nemůže mluvit za celé album, protože z něj trošku vyčnívá (i tím, že jako jediná je čistě instrumentální, pouze s nějakými vokály na pozadí). Zároveň má s hlavní linkou i něco společného. Každopádně na první poslech alba mě zaujala snad nejvíce. Její název je The Eyes of Sharbat Gula





4 komentáře:

  1. Už ti video stáhli :-(.
    Poslouchali jsme zatim jenom ten Élan, kterej je na youtube, a ten se nám líbil, ale to asi hlavně proto, že se nám líbí Amaranth a tahle je hodně podobná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak to poslouchám tejkons, tak Amaranth je lepč, protože je rychlejší a prďáčtější a rockovější.

      Vymazat
    2. Nevzdávám se bez boje, hodil jsem tam další verzi :). Jo on je Élan takovej spíš pohodovej a pozitivní, než nějaká pecka. Amaranth má větší náboj.

      Vymazat
    3. Hehe, video už zase smazaný, ty po tom teda jdou :)

      Vymazat