sobota 30. května 2015

Medobraní

Dobrý večer,
abyste se pořád neptali, jak to vlastně je, tak tady máte návod, jak si vytočit med.
Předpokladem je samozřejmě včelstvo v plné síle, které již zavíčkovalo nebo zavíčkovává plástve medu.
Plástve vyberte (nenechte se moc poštípat!) a přivezte si v kysince k medometu. Dejte si pozor, protože včely u pláství zůstávají a určitě nějakou do bedničky zavřete. Pracujte rychle, aby plástve nevychladly, teplý med je tekutý med a lépe ho vytočíte.





Plástve opatrně odvíčkujte - hřebenem s ostrými hroty odtrhejte vosk, kterým je voština zavíčkovaná. Na vosku zůstává ještě něco medu, a tak ho dáváme stranou a necháváme skapat; moc dobré je si kus takového vosku vyžvejkat - vycucnete všechen med a vyplyvnete čistý vosk. Pokud máte medomet na čtyři protilehlé plástve jako my, dávejte proti době stejně těžké, aby se vám při odstřeďování vytáčely rovnoměrně a aby vám v medometu nelítaly. 



Během vytáčení plástve několikrát otočte a hlavně začněte na malých otáčkách a postupně přidávejte - těžké plné plástve plné medu by se vám jinak potrhaly (můžou vážit i 2,5 kg)
Med se ještě cedí přes dvě síta různé hrubosti, aby kousky vosku (případně sem tam včel nebo larviček) med, který už bude určený k nalévaní, neznečistily.
Med přeléváme z malé konve s nálevkou do veliké bandasky, aby se ještě nějaký čas čeřil - unikly z něj všechny bublinky vzduchu, které se do něj během vytáčení a cezení dostaly.




Tak a za týden můžeme nalévat do sklenic nebo začít míchat med na pastovaný.
Mějte se pěkně, my si jdeme dát mátový čaj s medánkem a jablkové šátečky s medem a ořechy :-) Evička a Anička

neděle 24. května 2015

Recenze vietnamských a thajských polévek

Ačkoliv je již za námi studentské období instatních jídel a vaření z polotovarů, nemohli jsme nechat ležet šanci zkusit nudlové polívky vyššího ranku než čtyřgramové clever za 3,90.
Metr objevil při cestě na Albertov malou samoobsluhu, kde mají poměrně velký výběr nám neznámých a poměrně autenticky vyhlížejícíh balíčků a kelímků.
Zakoupili jsme si každý dvě, měli jsme tedy čtyři úplně různé příchutě.




 METR: Kuřová polévka Oh Ricey! Pho Ga v pytlíčku (Vietnam). Balení je luxusní, dokonce jsou nudle ve vlastním pytlíčku. Jedinou nevýhodou balení je, že polévkové koření je smíchané se zeleninou – tj. mexickým sušeným koriadrem (jak jsme zjistili z obalu). Takže člověk nemá na výběr, že si tam tu trávu nasype. Příprava docela jednoduchá, ale chce to spíše širokou misku než talíř, protože jednak jsou nudle dost vysoké, takže do talíře nestačej, a navíc to chladne velmi rychle. Miska je praktičtější do ruky. První dojem z chuti dobrý, docela to chutnalo i kuřecově, samotné nudle byly dobré, asi lepší než klasické vaječné. Závěrečný dojem z chuti: shrnul bych to jako dobrou polívkiu, ale člověk by si měl dávat pozor na velkou koncentraci zelených objektů, který po rozkousání nechuntjí zrovna dobře. Možná, když si na to člověk zvykne, tak si na to přijde na chuť.

ANIČKA: Hovězí polívka Oh Ricey! Pho Bo v pytlíčku. Jednoznačným plus jsou rýžové nudle, které jsou opravdu lepší než ty malé kulaté kudrnaté v klasických polévkách. Jsou o dost lepší. Kořenící směs nebyla nijak pálivá, jako příšerné minus bych ale označila mexický koriandr, který chutná jako saponát. Kdyby tam nebyl, polívka by byla vážně děsně dobrá. Vodu s zelenými koriandrovými kousky jsem pak nedojedla.



METR: Hovězí Mama cup v kelímku (Thajsko): Když jsem otevřel kelímek, uviděl jsem polévku. Ovšem předtím ještě pár pytlíčků a vidličku. Pak se uvařila voda, zalila polívka, přidala chuť a mastnota, zamíchalo se to vidličkou, která trochu vrže, a nechalo vykynout pod pokličkou. A pak se to snědlo a bylo to dobrý. Chuť byla překvapivě sladká (až perníčková!), nudle byly nudlový, asi rýžový jsou lepší, a nebyl tam ten divnej zelenej blemc, což jsou plusový body. Byly tam prazvláštní granulky, možná sojového masa, který nebyly špatný.

ANIČKA: Krevetí polévka Mama cup v kelímku: Kelímek je trochu termo - má dvě vrstvy, takže se dá horký pohodlně držet v ruce a jídlo vydrželo teplé hodně dlouho. Vidlička na poměry takového produktu překvapivě bytelná. Nudlí hodně a pořád rostly! Zklamala mě přítomnost mexického koriadnru. Snědla jsem nudle a vodu jsem nechala, protože to se fakt nedalo.

Nakonec přinášíme veselý obrázek rohlíku, který vypadá jako slimák, a nekvalitní fotku jahodového koktejlu s pomíkovou šťávou a mátou (ale ještě před zmixováním).
















Majte sa pekne a dovi! :-) A+M

úterý 5. května 2015

Puzzle a zase puzzle

Také rádi stavíte puzzle? Já hrozně. Tedy, vždy jednou za čas mě chytne amok a postavím všechny puzzle, co máme doma.

Nedávno se nám v práci stala vtipná věc. Pracujeme s Aničkou v antikvariátu a nedávno jsme vykoupili puzzle. Velká stará mapa na 1500 dílků. Nikdo ale nevěděl jestli jsou kompletní. Tak je jedna slečna spočítala a vyšlo jí, že jich je 1530. Tak to bylo divný. Kdyby jich bylo míň, tak ok, některé dílky chybí. Ale víc? No, tak jsme s Aničkou vyměkly, vzaly puzzle domů a postavily. Žádný kousek nechyběl a skutečně jich bylo 1530:).
A jen něco málo ze zajímavostí puzzlí. První puzzle se zřejmě objevily v 18. století v Londýně. Největší puzzle (co do dílků) na světě mají 32 256 dílků. Plochou největší puzzle mají přes 5 000 m, avšak mají menší počet dílků. Velikost jednoho dílku je 50x50 cm.

 



Skořicový šneci Kanelbullar

Tento příspěvek bude mít velmi krátký úvod, protože slovo klasika: "Šneka!" nelze jen tak překonat.

Bezvadný pečící blog devceuplotny.cz a jaho autorka Kristina už mi poskytly mnoho inspirace; ke švédským skořicovým šnekům zvaným kanelbullar už jsem se však vrátila po několikáté, protože jsou opravdu výborný.

Je asi zbytečné se rozepisovat s návodem, když ho Kristina takhle hezky představila:
http://www.devceuplotny.cz/Recepty/Kynute-testo/Kanelbullensdag-den-skoricovych-sneku

Jen bych za sebe doplnila, že dávám raději třtinový cukr (jako v poslední době skoro do všeho), že umotané roládky je lepší krájet hned a vyskládat na pečící papír a nečekat až se předchozí plech v troubě upeče - těsto má tendenci řídnout a pak se šneci hůře krájejí - a že nejlepší jsou hned po vychladnutí, maximálně druhý den, třetí den už začínají být tužší.






Mimochodem, dočetla jsem Příliš mnoho Kateřin a nijak nadšená tedy nejsem, hezky napsáno, ale zápletka prakticky chybí. A na příště si pro vás s Metrem připravujeme recenzi vietnamských a thajských nudlových polévek. No něco exkluzivního! Ahoj, A. :)