sobota 30. května 2015

Medobraní

Dobrý večer,
abyste se pořád neptali, jak to vlastně je, tak tady máte návod, jak si vytočit med.
Předpokladem je samozřejmě včelstvo v plné síle, které již zavíčkovalo nebo zavíčkovává plástve medu.
Plástve vyberte (nenechte se moc poštípat!) a přivezte si v kysince k medometu. Dejte si pozor, protože včely u pláství zůstávají a určitě nějakou do bedničky zavřete. Pracujte rychle, aby plástve nevychladly, teplý med je tekutý med a lépe ho vytočíte.





Plástve opatrně odvíčkujte - hřebenem s ostrými hroty odtrhejte vosk, kterým je voština zavíčkovaná. Na vosku zůstává ještě něco medu, a tak ho dáváme stranou a necháváme skapat; moc dobré je si kus takového vosku vyžvejkat - vycucnete všechen med a vyplyvnete čistý vosk. Pokud máte medomet na čtyři protilehlé plástve jako my, dávejte proti době stejně těžké, aby se vám při odstřeďování vytáčely rovnoměrně a aby vám v medometu nelítaly. 



Během vytáčení plástve několikrát otočte a hlavně začněte na malých otáčkách a postupně přidávejte - těžké plné plástve plné medu by se vám jinak potrhaly (můžou vážit i 2,5 kg)
Med se ještě cedí přes dvě síta různé hrubosti, aby kousky vosku (případně sem tam včel nebo larviček) med, který už bude určený k nalévaní, neznečistily.
Med přeléváme z malé konve s nálevkou do veliké bandasky, aby se ještě nějaký čas čeřil - unikly z něj všechny bublinky vzduchu, které se do něj během vytáčení a cezení dostaly.




Tak a za týden můžeme nalévat do sklenic nebo začít míchat med na pastovaný.
Mějte se pěkně, my si jdeme dát mátový čaj s medánkem a jablkové šátečky s medem a ořechy :-) Evička a Anička

1 komentář: