pondělí 13. července 2015

Hansovy hry hodné hraní #1 - Game Dev Tycoon

Po nedávné debatě na louce u Sázavy zazněl návrh, abych vám na blog napsal nějaké ty zajímavé hry, které se občas vynoří ve světe internetu, plním tedy jak jsem slíbil a dnes vám představím hru Game Dev Tycoon (dále GDT).

GDT je velice graficky a nárokově velice jednoduchá hra, která ovšem těží ze skvělého nápadu a výborného provedení - ve hře se stáváte mladým vývojářem her a tvoříte a vymýšlíte hry...ve hře...Gameception!

Počátky v garáži - právě vzniká postapokalyptická adventura
Začnete v 80. letech ve vlastní garáži, s jedním počítačem k dispozici a minimálními zdroji do začátku - proto je potřeba začít chrlit hry, pokud možno co nejlepší a nejchytlavější, zkombinovat nový nápad, technické provedení a zvolit tu pravou platformu, kde se hra bude nejlépe prodávat.

Vývojová fáze - nastavení jednotlivých oblastí

Na startu hry tedy stojí volba tématu a stylu hry, například středověké RPG, jak originální, že? Ale v 80. letech se po něm jistě jen zapráší! Avšak poté nastoupí další problém, počítače zatím neumí kdovíjaké grafické zobrazení, je proto třeba hru udělat pouze jako textovku, bez obrázků. V další fázi je třeba se rozhodnout, na co se budete ve hře soustředit, zda budete spíše pracovat na tom, aby hra skvěle běhala na všech zařízeních, či aby se skvěle hrála a uživatel si rychle navyknul, nebo vše odložíte stranou ale předložíte skvělý příběh a herní systém. Pro co nejlepší výsledek je nutné najít ideální rovnováhu, což bude ze začátku spíše formou pokusu a omylu na základě intuice. V poslední řadě pak rozhodnete co do hry ještě připojíte, třeba jestli vaše středověká textová RPG Spyrim potřebuje mít mono či stereo zvuky či se bez nich úplně obejde. Po dokončení vývoje je už jen třeba pár dní zapracovat na odstranění bugů a pak hurá se hrou na trh. Nejprve vám ale hru kritickým okem ohodnotí čtyři herní magazíny a udělí známku od 1 do 10(max) která se výrazně odrazí na celkových prodejích. A pak už se jen penízky sypou...ale počkat, každý měsíc stále chodí složenka za pronájem garáže (od nějakého pana Z. Böhma) a tak není na co čekat a hurá vyvíjet další hru!

Možnost vývoje na vícero platformách

Postupem času se na trhu objevují nové a nové platformy - klasické PC, nintendo, PS, Xbox, chytré telefony, tablety... Stejně tak vy vaše společnost musí myslet na budoucnost a inovovat svůj engine, zkoumat nové technologie jako jsou 3D grafika, kvalitní zvuk, rozvětvěný příběh a myslet tak na budoucnost, nikoho totiž už textovka po příchodu nových grafických karet neoslní.

Zaběhnutá herní společnost

Po zisku svého prvního milionu dostanete možnost koupit nové prostory a přesunout se z garáže do regulérní kaceláře a také najmout nové kolegy, jeden člověk už na všecku práci přeci nestačí - získáte tak odborníky na grafiku, profesionální spisovatele příběhů ke hrám a další odborníky, s nimi ovšem přicházejí i další náklady a je je třeba vyvážit s produkcí kvalitních her. Začnou se o vás zajímat média, která s vámi budou dělat rozhovory o nadcházejících hrách z vaší dílny, vaše fanouškovská základna se bude rozrůstat a od 90. let také můžete začít jezdit na herní konvence a své hry prezentovat třeba na E3, což opět zvedne očekávání a prodej vašich titulů.

Výzkumné centrum a pokročilé technologie

Ve finálních částech hry (pokud nezbankrotujete!) již vlastníte celou velkou herní společnost s jednotlivými odděleními pro vývoj vlastních konzolí, pravidelnou produkcí AAA titulů a zaběhnutou onlajnovkou kterou denně hrají miliony závislých hráčů a peníze se jenom sypou. A přitom to vše začalo u textovky z garáže...

GDT také představil originální protipirátskou ochranu, jak už jsem vám říkal - vlastníkům neorginální kopie někdy po přelomu nového tisíciletí začaly klesat zisky a nakonec se jim hra ukončila hláškou o pirátství ve hrách a neudržitelnosti jejich herního studia - rozhořčení hráči stěžující si na tento konec na forech se pak sami prozradili a napráskali za pirátství.
Pirátství je zhouba herních studií, stejně tak jako s knihou či filmem je třeba i u her ocenit jejich tvůrce a zaplatit si za zábavu. Časy kdy hry stály nesmyslně vysoké částky už jsou pryč!

V návaznosti na poslední odstavec přiložím jeden odkázek, ani nevím jestli tam pořád ta pirátská ochrana je, či ne, můžete zkusit :) Prý tam snad už je i čeština, tak přeju případně příjemné hraní, jestli vás recenze zaujala :)

4 komentáře:

  1. Dost prďáckej článek. Uplně někam na nějakej nobl herní web :-) A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za chválu, ale spíš je to takový pátý přes devátý, když sem to psal, styděl sem se že sem si nepřipravil podklady a cucal si to z prstu :)

      Vymazat
  2. Tak já si to jdu zkusit zahrát:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký jsou dojmy? Myslim že ten odkaz co jsem dával to hází v základu v čínštině, tak snad se podařilo aspoň změnit jazyk :D

      Vymazat