neděle 28. června 2015

Avatar část první: Bending

Intro (Avatar: Last Airbender)
"Water. Earth. Fire. Air. My grandmother used to tell me stories about the old days, a time of peace when the Avatar kept balance between the Water Tribes, Earth Kingdom, Fire Nation, and Air Nomads. But that all changed when the Fire Nation attacked. Only the Avatar mastered all four elements. Only he could stop the ruthless firebenders. But when the world needed him most, he vanished. A hundred years have passed and the Fire Nation is nearing victory in the War. Two years ago, my father and the men of my tribe journeyed to the Earth Kingdom to help fight against the Fire Nation, leaving me and my brother to look after our tribe. Some people believe that the Avatar was never reborn into the Air Nomads, and that the cycle is broken. But I haven't lost hope. I still believe that somehow, the Avatar will return to save the world."
Avatar: seriál, který mě úplně pohltil. Sice je kreslený a někdo by řekl, že je spíš pro děti, ale hned po prvním zhlédnutí se stal jedním z mých nejoblíbenějších seriálů. Je sice fakt, že občas bývá něco nelogické nebo nedovysvětlené a některé postavy začnou po čase člověka štvát, ale to má asi každý seriál.
Rozhodla jsem se, že vám nebudu prozrazovat děj, ale popíšu vám elementy a co je to bending, a v druhé části, kterou napíšu později, shrnu dvě epizody, které popisují, jak vznikl Avatar.
Také budu používat anglické názvy a výrazy, protože do češtiny nejsou přeloženy, a myslím, že v angličtině líp vyzní. 

Jak je řečeno v intru, existují čtyři národy, které ovládají čtyři elementy. Avšak existují i lidé, kteří nemají schopnost ovládat žádný element (nonbenders).

Oheň je prvkem síly, energie, ale také života. Je spojován s odhodláním splnit těžké úkoly a touhy. Jeho zdrojem je slunce a první lidé se naučili tento element ovládat od draků.
Někteří silní firebendeři mohou manipulovat i s blesky, které jsou považovány za "cool-blooded fire". Lidé, kteří tuto schopnost nemají, mohou alespoň takové útoky přesměrovat technikou, kterou převzali od waterbenderů. Avšak tato schopnost se v pozdějších letech stala u firebenderů docela běžnou.
Firebending je mezi elementy unikátní, protože to je jediný element, který se provádí spontánně. Ostatní elementy používají  své okolí (vodu, zemi, vzduch).
Tento element je i velmi nebezpečný. Pokud firebender nemá nad sebou dostatečnou kontrolu a je naplněn hněvem, může dojít k explozím či nekontrolovatelnému šíření ohně.
Firebending vychází z bojového umění Kung Fu severních Shaolinů. Toto umění je spíše ofenzivní než defenzivní, což je tedy i firebending.

Země je elementem hmoty. Earthbendeři jsou silní, odolní. Lidé se učili techniku earthbending od badgermoles, kteří jsou sice slepí, ale díky vibracím v zemi se mohou orientovat jako by oči měli.
Tento element je založen na čekání a poslouchání, kdy bojovník vnímá vlny šířící se zemí a teprve potom zaútočí.
Earthbendeři většinou chodí bosí, aby zvýšili spojení se zemí. Avšak tento element je spíše pragmatický než spiritualistický.
Earthbending má jako firebending další speciální techniky jako jsou metalbending, lavabending nebo sandbending.
Tento element vychází z bojového umění Chung-ťia, které má nízký, pevný postoj a silné údery, které představují sílu země. Také vychází ze Southern Praying Mantis, což je větev Kung Fu.

Vzduch je elementem svobody. Airbendeři se oprostili od pozemských záležitostí a našli tak mír a svobodu. Airbendeři hodně meditují a hledají duchovní osvícení. Jejich učiteli byli flying bisons.
Díky spiritualitě je každé narozené dítě airbender, což u jiných národů není. Airbendeři vždy hledají nekonfliktní řešení problémů a respektují všechny formy života, proto jsou většinou vegetariáni.
Na rozdíl od firebending je airbendig spíše defensivní. Airbendeři také mohou používat pro své umění glider, na kterém mohou létat nebo ho používat pro boj.
Díky silnému spojení s jejich spirituální stránkou mohou airbendeři prozkoumávat jiné lokace projekcí svého ducha. Když se airbendeři stanou mistři, získají tetování v podobě šipek, které převzali od flying bisons.
Airbending vychází z bojového umění Ba Gua a Xing Yi Quan, které používá rychlé a úhybné pohyby.

Voda je elementem změny. Jeho zdrojem je měsíc, proto jsou waterbendeři nejsilnější za úplňku. Měsíc byl také učitelem waterbenderů, kteří pozorovali příliv a odliv. Waterbendeři se lehce přispůsobují změnám a mají silný smysl pro společnost a lásku, což jim dává sílu překonat i těžké chvíle.
V boji požívají soupeřovu sílu, kterou následně obrátí proti němu. Speciální techniky mocných benderů jsou léčení a bloodbending.
Bojovým uměním, ze kterého waterbending vychází, je Tai chi chuan. Tai chi je pomalé a elegantní a evokuje tekoucí vodu. Také obrací energii soupeře proti němu a obrana se stává útokem.

Přikládám video z prvního dílu (takže ani moc žádný spoiler), kde bojuje Aang (airbending) a Zuko (firebending).


Později tedy napíšu druhou část, ve které shrnu dvě epizody, které vyprávějí vznikl Avatar, a trochu vám ho přiblížím i z jiných pohledů.

2 komentáře:

  1. Co by tomu tak řek Bender Bending Rodriguez :). Co se stane pak s Aangem? Maj nějakou energii, která používáním těch schopností metat oheň a poroučet vzduchu ubývá? Hezký jak je to spojený s bojovýma uměníma :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se s ním stane, to nepovím, abych něco neprozradila. Ale energie jim neubývá, té mají pořád stejně, jestli se to tak dá říct:)

      Vymazat