čtvrtek 18. června 2015

František Kotleta, řezník z Bruntálu

"Spisovatel, trestanec, podnikatel, jesenický Mauglí a řezník." Ano, takto zní "oficiální" životopis českého spisovatele Franty Kotlety, který se poslední roky dostává do podvědomí čtenářů díky svým úspěšným sériím knih, jejichž styl bych klasifikoval asi jako velice čtivý brak, správně tedy asi akční sci-fi. Jeho kompletní dílo jsem zhltnul jedním dechem a proto jsem se rozhodl, že vám ho trochu přiblížím a třeba někoho i navnadím!
Pojďme tedy k Frantovi samotnému, ze životopisu se dále dozvídáme, že pochází z umělecké rodiny - matka prý byla tanečnice, gymnastka a špionka, která musela pro své politické názory emigrovat po nástupu komunistů. Tou dobou se stala agentkou CIA a dlouho zatápěla sovětské KGB, dokud nebyla veřejně odhalena a v 90. letech musela prchnout do Brazílie, od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Okolo Františkova otce koluje spousta nejasností, jednou z možností je Michail Gorbačov, kterého prý Kotletova matka svedla při návštěvě Bruntálu, ale otcem může být prakticky kdokoliv kdo měl 50 korun a zavítal do nevěstince kde pod zástěrkou matka pracovala. Sám Franta se od svých 6 let staral sám o sebe, což ho ale brzy přivedlo do kriminálu, kde strávil 2 roky za zbití 7 policistů do bezvědomí a useknutí prstů sekáčkem jejich veliteli. Po zkušenostech z vězení se začal věnovat psaní a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, když Kotleta prorazil s trilogií Bratrstvo krve.
To by asi stačilo k nejasnostem okolo Františka Kotlety, myslím že je jasné, že z tohoto životopisu je pramálo pravdy, snad jedině že by se Franta opravdu věnoval řezničině. Ovšem koluje i ta myšlenka, že František Kotleta jako osoba vůbec neexistuje a jde pouze o pseudonym jiných českých sci-fi autorů, například legendy Jiřího Kulhánka. Sám nevím co si myslet, ale Franta už měl i svojí autogramiádu, tak nevím, co tam ti lidi tedy viděli, fotky z akce jsou cíleně bez Kotlety. Přiložím jediné dostupné foto. 


A teď již tedy k samotným dílům mistra Kotlety - jak již bylo zmíněno, prvním zářezem byla trilogie Bratrstvo krve: Hustej nářez (2010), Fakt hustej nářez (2012) a Megahustej nářez (2013). Pravda, po nadějném názvu trilogie už nebyl Franta příliš inovativní a už jen samotný název může odradit, co teprv stručný popisek - Český upír Jan Bezzemek, starý bezmála několik století, bojuje proti mimozemšťanům, kteří obsadili Zemi. Děj se odehrává v současnosti, případně lehké budoucnosti a s upírem Janem se vypravíme do všech koutů světa, děj se ale nejčastěji odehrává v Čechách a to je také na dílu tak lákavé, nikde jinde jsem ještě nečetl o mimozemské rase Kartanů, která obsadila věznici Pankrác kde provádí pokusy na upírech nebo vojenský prostor Libavá kde mají svojí celosvětovou základnu. Celá trilogie je krom upírů a mimozemšťanů plná sexu, násilí a krve, Janovou nejoblíbenější zbraní jsou totiž dva plně nabité Desert Eagly a o rozstřelené hlavy tedy není nouze. Že by vás tohle nikdy nelákalo? No já myslel že mě taky ne, ale pojďme dále.

Druhým dílem z pera Franty byl dvojdílný román Perunova krev (2013 a 2014) který se tentokrát točí okolo vysloužilého českého vojáka Martina Fridricha, který se dostane do potyčky starých slovanských bohů, kteří se opět pohybují po českém území a snaží se dosáhnout svých cílů. Potkáme se tak s Perunem, Černobogem, Jarilem či Svarogem, ale není nouze o vlkodlaky, jezinky a další postavy slovanské mytologie. A samozřejmě o sex, násilí a krev, ČeZety a granáty.







Posledním Kotletovým příspěvkem světu je pak kniha Příliš dlouhá swingers party, která je tvořena sérií povídek pražské party bojovníků s démony a starými kouzly - nenechte se oklamat, opět se jedná o děj ze současnosti a tak tato parta řeší například mizení prostitutek z klubu v ulici Na Smečkách které unáší posluhovači démona touhy a sexu skrytého do exkluzivního tajného podniku v pražském podzemí.



Franta v nedávných dnech dopsal svoje další, snad stejně dobré dílo, které se bude jmenovat Lovci a vyjde na počátku července a já se ho už nemůžu dočkat! Mělo by jít o příběh policistů z Prahy, kteří v blízké budoucnosti bojují proti geneticky upraveným zločincům s kybernetickými vylepšeními.


Tak, jestli jste to dočetli až sem, pochybuju, že z takových krátkých popisků a prezentace Kotlety se vám bude chtít se vrhnout do nejbližší knihovny, přidám tedy ještě pár subejktivních názorů: Je to neuvěřitelně čtivý! Stránky letí před očima že si ani nevšímáte jak a celou knihu slupnete za den dva. Není to žádný těžký čtení a složitej jazyk (i když Kotletova přirovnání jsou často famózní: "roztála jak hrudka másla na hlavě beduína cestujícího po saharské poušti") a děj je poměrně lineární, ale chytlavej. Mě osobně na jeho dílu asi nejvíce zaujalo prostředí, tedy současná ČR a místa která sám znám, ale také to hlubší pozadí příběhů, ať už vyprávění stoletýho upíra Jana Bezzemka, který byl na tažení s králem Janem Lucemburským a proti mimozemšťanům bojuje po boku prastarého německého upíra Gerharda - kterého měli slované za samotného boha Radegasta, nebo skvěle zvládnutou slovanskou mytologií a božstvem z Perunovy krve, za který by se nemusel stydět ani Červenák. Pokud tedy hledáte nějaké opravdu lehké čtení na letní dny, něco co přelousknete za dvě odpoledne u vody a hlava si u toho odpočine, mohu Kotletu jedině doporučit (ale asi jen z knihovny nebo internetu, znovučitelnost je asi dosti omezená). Mě chytnul a zatím nepustil!

3 komentáře:

  1. Boží :-) zkus sérii Kladivo na čaroděje, je to taky české urban fantasy/sci-fi, čte to hodně Evička.

    OdpovědětVymazat
  2. Kladivo na čaroděje by se ti fakt mohlo líbit. Stylem to bude dost podobný (možná trochu míň drsný, a sexu tam moc není a násilí v jak kterém díle). Ale pozor, některý díly jsou horší některé lepší, záleží na autorovi (je to něco jako knižní seriál, kde každou knihu píse někdo jiný). Když budeš chtít něco ti přinesu:)

    OdpovědětVymazat